Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων

Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει στους εκπαιδευόμενους τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική  διαχείριση των  καταστροφών και κρίσεων (φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές).

Οι ωφελούμενοι θα εξοικειωθούν και θα κατανοήσουν τις σχετικές έννοιες με έμφαση στη Διαχείριση Κινδύνων, Καταστροφών και Κρίσεων, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόβαθρο για την προσέγγιση των φυσικών φαινομένων, των τύπων των καταστροφών και των τρόπων αντιμετώπισής τους. Ειδικότερα οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος συνοψίζονται στους παρακάτω:

  • Η κατανόηση των βασικών εννοιών που συνθέτουν την  αναγνώριση και αντιμετώπιση ενός περιστατικού έκτακτης ανάγκης.
  • Η εξοικείωση με θέματα διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών.
  • Η αναγνώριση των καταστάσεων εκτάκτων φυσικών ή τεχνολογικών περιστατικών, καθώς και η εξοικείωση με τον  τρόπο αντιμετώπισης τους.
  • Η απόκτηση τεχνογνωσίας, θεωρητικού υποβάθρου, πρακτικής άσκησης, εμπειρίας και εξοικείωσης στον σχεδιασμό, την οργάνωση, την ανάπτυξη και τελική αξιολόγηση ενός περιστατικού διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων.

Στόχος Ικανότητας :

Να μπορεί να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κρίσεις και φυσικές καταστροφές

Ο στόχος ικανότητας αναλύεται στους κάτωθι στόχους:

  • Να γνωρίζει τις βασικές έννοιες και αρχές της διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών
  • Να περιγράφει τις βασικές διεργασίες διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών
  • Να μπορεί προσεγγίσει αποτελεσματικά τη διαχείριση γεγονότων και καταστάσεων που αφορούν έναν μεγάλο αριθμό από είδη τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών
  • Να υιοθετεί την προσέγγιση της διαχείρισης κινδύνου και διακινδύνευσης στον τομέα και το επίπεδο εργασίας τους, προκειμένου να λειτουργεί προβλεπτικά

Εταιρική Υπευθυνότητα & Βιώσιμη Ανάπτυξη - ESG

Ο σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη εργαζομένων, οι οποίοι θα μπορούν να κατανοήσουν τις έννοιες της βιωσιμότητας, της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των κριτηρίων ESG ώστε να βοηθήσουν οργανισμούς/επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις δικές τους στρατηγικές.

Ο εργαζόμενος που θα ασχοληθεί με τις αρχές και τα πρότυπα βιωσιμότητας, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και κριτηρίων ESG θα είναι σε θέση να κατανοήσει αυτές τις έννοιες, να διακριτοποιήσει τις μεταξύ τους διαφορές και να επιλέξει το σωστό μοντέλο ανάπτυξης στρατηγικής για τον οργανισμό/επιχείρηση που συμβουλεύει. Μετά το πέρας της εκπαίδευσης ο εκπαιδευόμενος θα έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει:

  • Τις διαφορές μεταξύ βιωσιμότητας, βιώσιμης ανάπτυξης, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και κριτηρίων ESG
  • Τα διαφορετικά πρότυπα που χειρίζονται τα παραπάνω θέματα
  • Τη δομή που θα πρέπει να ‘έχει μία σχετική έκθεση
  • Τα δεδομένα που απαιτούνται να συλλεχθούν
  • Τους τρόπους και τα μεγέθη υπολογισμών
  • Καλές και κακές πρακτικές

Τέλος θα είναι σε θέση να αποτιμήσει τις απαιτήσεις μίας έκθεσης των παραπάνω

Ηλεκτροκίνηση & 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Ο σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων στους ωφελούμενους ως προς την ηλεκτροκίνηση και την 4η βιομηχανική επανάσταση, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέρθουν στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας και της τεχνολογίας τόσο σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο όσο και σε επαγγελματικό και βιομηχανικό επίπεδο.

Λέγεται ότι ο ηλεκτρισμός είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά τον τροχό και την φωτιά. Στα πλαίσια του παρόντος προγράμματος επιχειρείται να μελετηθούν δύο μεγάλα θαύματα που μας προσφέρει ο ηλεκτρισμός σήμερα, την Ηλεκτροκίνηση και την επανάσταση των πληροφοριών – 4η βιομηχανική επανάσταση. Η κοινωνία υφίσταται μια ταχεία και τεράστια αλλαγή, με επίκεντρο την παραγωγή και χρήση ενέργειας, την ηλεκτροδότηση των μεταφορών, την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη διαχείριση των τεράστιων όγκων δεδομένων.

Ως προς την ηλεκτροκίνηση μελετούνται οι βασικές έννοιες και αρχές της ηλεκτροκίνησης, οι τεχνολογίες συσσωρευτών, οι συμβατικές και εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας, η χρησιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και σύνδεση με την ατμοσφαιρική ρύπανση.  

Η δεύτερη σημαντική διάσταση που μελετάτε στα πλαίσια του παρόντος προγράμματος είναι η 4η βιομηχανική επανάσταση που βασίζεται στο συνδυασμό των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα σε επίπεδο διαδικτύου και τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, που έχει οδηγήσει σε πιο αποδοτική οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας και στην αυτόνομη επικοινωνία των συσκευών, σε επίπεδο οικιακό και επιχειρηματικό.



Προστασία Περιβάλλοντος από ψηφιακές τεχνολογίες και συσκευές

Σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει στους ωφελούμενους τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να μπορούν :

  • να αποκτήσουν βασική αντίληψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες και εφαρμογές
  • να προσδιορίζουν και εξηγούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες και εφαρμογές και να διατυπώνουν πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους. 
  • να αναλύουν διάφορους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος από την επίδραση των ψηφιακών τεχνολογιών και να επιλέγουν τον καταλληλότερο για κάθε περίσταση
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος οι ωφελούμενοι θα αποκτήσουν όλες εκείνες τις γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα τους επιτρέψουν σταδιακά να αποκτήσουν πλήρη  ικανότητα προστασίας του περιβάλλοντος  από τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και των ψηφιακών τεχνολογιών. 

Προστασία υγείας και ευημερίας από ηλεκτρονικές συσκευές και ψηφιακή τεχνολογία

Σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει στους ωφελούμενους τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να μπορούν :

  • να εντοπίσουν τους βασικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και συσκευών για την υγεία και ασφάλεια, απλούς τρόπους αντιμετώπισης αυτών καθώς και χρήσιμες προσεγγίσεις (εφαρμογές και εργαλεία) για την ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας.   
  • να εξηγήσουν βασικούς και σύνθετους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και συσκευών για την υγεία και ασφάλεια, να επιλέγουν, χρησιμοποιούν και επιδεικνύουν τρόπους αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων καθώς και να προτείνουν χρήσιμες προσεγγίσεις (εφαρμογές και εργαλεία) για την ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας.   
  • να αναπτύξουν μία ολοκληρωμένη προσωποποιημένη στρατηγική προσδιορισμού, ταυτοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων και επιπτώσεων στην υγεία και ασφάλεια από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και συσκευών.